subota, 1. veljače 2014.

Imunološki zavod - više od 20 godina uništavanja jedne kvalitetne firme


Priča o Imunološkom zavodu tipična je hrvatska pretvorbena priča jedne državne tvrtke koja je ostala čvrsto povezana s državom i u njezinom većinskom vlasništvu, na račun čega se iz nje više od dva desetljeća isisavao novac. No, krenimo redom.

Imunološki zavod prošle je godine proslavio 120 godina postojanja kao sljednik Kraljevskog zemaljskog zavoda za proizvadjanje animalnoga cjepiva proti boginjam osnovanog 1893. godine. Od 1923. posluje pod nazivom Higijenski zavod, od 1956. pod nazivom Serovakcinalni zavod, a 1961. mijenja ime u Imunološki zavod.
 
U lipnju 1990. društveno poduzeće Imunološki zavod upisano je u sudski registar. Njegove osnovne djelatnosti bile su znanstveno-istraživački rad s područja medicine i farmakologije, prerada kemijskih proizvoda, proizvodnja lijekova i farmaceutskih kemikalija i to: seruma, cjepiva, krvnih derivata, dijagnostika, alergena i drugih bioloških preparata za preventivnu i terapijsku uporabu, te uspostavljanje referentnih preparata i metoda i vanjskotrgovinski poslovi uvoza i izvoza robe. Glavne grupe proizvoda bila su bakterijska i virusna cjepiva, serumi, interferon, krvni derivati, razni dijagnostici i reagencije, te alergeni. Krajem 1991. Zavod je imao 412 zaposlenika. Direktor mu je od 1986. do 1992. bio dr. Miroslav Beck (preminuo u siječnju 2012.). Slijed raznih problema i sumnjivih poslova može se pratiti od tog vremena pa nadalje:
 
- 3. ožujka 1992. radnički savjet donio je odluku o osnivanju društva Cjepivo d.o.o.,

- 6. ožujka 1992. Republički fond zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske obavijestio je Agenciju Republike Hrvatske za restrukturiranje i razvoj da su ih zaposlenici Zavoda upozorili o aktivnostima direktora u vezi prodaje pojedinih jedinica koje su organizacijske proizvodne cjeline

- 25. ožujka 1992. Agencija je donijela rješenje kojim se u Imunološki zavod uvodi upravni odbor kao mjera zaštite društvenog kapitala.

- 13. travnja 1992. po odluci upravnog odbora Zavoda pokrenut je postupak za brisanje društva Cjepivo d.o.o. Zagreb iz sudskog registra

- 23.travnja 1992. odlukom upravnog odbora dr. Miroslav Beck prestaje biti direktor Zavoda, a za vršitelja dužnosti direktora imenovan je akademik Vlatko Silobrčić

- 30. lipnja 1992. upravni odbor Zavoda na sjednici donosi Odluku o pretvorbi

- 8. kolovoza 1994 Imunološki zavod d.d. za proizvodnju lijekova, farmaceutskih kemikalija i znanstveno istraživački rad, Zagreb, Rockefellerova 2 upisan je u sudski registar i postaje dioničko društvo


U razdoblju od travnja 1992. do srpnja 1997. direktor Imunološkog zavoda je Vlatko Silobrčić. Prema izvješću o obavljenoj reviziji pretvorbe i privatizacije iz svibnja 2002., Zavod je u lipnju 2000. protiv Silobrčića podnio Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu. U prijavi je navedeno da je Ministarstvo unutarnjih poslova, zbog postojanja osnovane sumnje o krivičnim djelima kojima je u poslovanju nanesena šteta Zavodu, pokrenulo tijekom 1996. kriminalističku obradu koja je još u tijeku. Navedeno je da obradom nisu obuhvaćeni svi poslovni odnosi u kojima je zbog nezakonitih postupanja direktora nastupila šteta Zavodu, a odnose se na ugovaranje najma i investicijsko ulaganje u unajmljeni objekt za životinje i skladište u Brezju, oročavanje novčanih sredstava i uzimanje kredita u razdoblju od 1994. do 1996., te isplatu plaće direktoru u 1996. Vezano uz to razdoblje, novinarka Škaričić za jedan portal izjavila je da je iscrpljivanje svih materijalnih, znanstvenih i kadrovskih resursa u Zavodu počelo još 1994. a da je urušavanje nastupilo 1997. kada je Zavod zbog neulaganja u proizvodne pogone izgubio status suradne ustanove Svjetske zdravstvene organizacije.

1997. godine zbog neulaganja u pogone i opremu tj. zbog zastarjele opreme Imunološki zavod izgubio je licencu Svjetske zdravstvene organizacije. Zbog toga im je propao ugovor s distributerom koji ih je tužio i dobio 3 milijuna dolara odštete u arbitražnom sporu.

Dr. Srećko Sladoljev izjavio da je 2004. tvrtka bila pred stečajem, ali su se izvukli državnim kreditom i odricanjem radnika od dijela plaće.

1. 10. 2009. u svom intervjuu za Business.hr dr. Sladoljev je rekao da je 2006. grupa ljudi iz Zavoda otišla kod državnog tajnika zdravstvo A. Golema tražiti pomoć. Da bi se Zavod spasio od stečaja, kaže, država im je povjerila unosan posao distribucije cjepiva za gripu pri čemu je HZZO dozu, koju je mogao kupiti za 27 kn, njima plaćao 42 kune. Razlika im je trebala ostati da isfinanciraju nove pogone i sl. No tek je tada, kaže, sve krenulo po zlu: Uređenje prostora po nevjerojatnim cijenama i bez natječaja, bacanje novca na konzalting, ugovori bez procjene rizika i cjepivo koje je završavalo u smeću. Ustvrdio je da je Imunološki zavod samo u posljednje 4 godine (od 2005. do 2009. kad je dao intervju) platio 40 milijuna kuna za konzultantske ugovore, pri čemu je svaka nova Uprava mijenjala logo i crtala projekte nove tvornice, a nije radila osnovno – konsolidirala poslovanje. U intervjuu je naveden primjer ugovora s tvrtkom Deloitte za „izradu organizacijskog dizajna i sustava upravljanja učinkom“ za koju je Sladoljev rekao da mu nije jasno o čemu se radi. U intervjuu je prozvao tvrtku Pharmagent čiji je osnivač Tomislav Škalamera istodobno dioničar Imunološkog zavoda. Za nju je rekao da „temeljem dvaju bezličnih ugovora ubire proviziju kada cjepivo uđe u Hrvatsku, ali i kada HZZO to cjepivo proda“ tj. da proviziju naplaćuje protuzakonito dva puta za istu stvar. No, rekao je da je još veći problem što je uprava Zavoda preko tih ugovora nabavljala znatno veće količine cjepiva protiv gripe od onih koji su se realno mogli potrošiti u Hrvatskoj. Viškovi su završavali u smeću. Tako je 2007. u smeće otišlo cjepiva u vrijednosti 3 milijuna kuna, a 2008. u vrijednosti većoj od 11 milijuna kuna. Na svu tu količinu firma Pharmagent je naplatila proviziju.

Izvješće o reviziji provedenoj u Imunološkom zavodu iz kolovoza 2011. potvrdilo je njegove navode o dvostrukoj proviziji. Citat: „Proizlazi da je trgovačko društvo dva puta zaračunalo proviziju za već gotova cjepiva, jedanput na ulazne račune kod uvoza cjepiva, a drugi puta na izlazne kod stavljanja cjepiva u promet. Društvo (tj. Imunološki zavod - op.a.) je plaćalo posredničku proviziju iako je imalo sva ovlaštenja za uvoz i prodaju cjepiva proizvođača na domaćem tržištu. U travnju 2010. je zaključen sporazum o raskidu ugovora iz veljače i travnja 2007. Ugovorne strane su se sporazumjele da se spomenuti ugovori raskidaju s 1. svibnja 2010.“
 
Međutim, osnovni razlog iz kojeg se dr. Sladoljev odlučio na javni istup bila je odluka Zavoda kojom je u rujnu 2009. Zavod zaključio s inozemnim dobavljačem, švicarskom firmom Novartis, ugovor o isporuci i prodaji cjepiva za pandemijsku A(H1N1) gripu (kolokvijalno zvanu svinjsku gripu) na području koje obuhvaća Republiku Hrvatsku i druge dvije države. Ugovorena je isporuka 4 500 000 doza cjepiva, po cijeni 6 EUR po dozi, što ukupno iznosi 27.000.000 EUR u protuvrijednosti 197.100.000,00 kn. Hrvatskoj je bilo namijenjeno milijun i pol doza cjepiva, a drugim dvjema zemljama tri milijuna doza. Prema ugovoru, Zavod se obvezao platiti unaprijed nepovratni predujam u iznosu 5.250.000 EUR, što je bilo 19,4% ukupno ugovorene vrijednosti. Povrat navedenog predujma Novartis nije bio u obvezi izvršiti ni u slučaju potpune neisporuke proizvoda. Sladoljev je upozorio da će se s tim cjepivom u Hrvatskoj dogoditi debakl, a da će cijenu tog debakla platiti Zavod.

Isti dan kad je objavljen njegov intervju za Business.hr, dr. Sladoljev dobiva otkaz. Idućeg dana direktorica Zavoda Tatjana Sindik Milošević uz pomoć policije priječi mu ulazak u prostorije Zavoda. Tog dana u Zavod ulazi DORH po prijavi dr. Sladoljeva. U prosincu 2011. DORH je odbacio kaznenu prijavu protiv bivše ravnateljice Imunološkog zavoda Tatjane Sindik-Milošević i odgovornih osoba tvrtke Pharmagent koju je podnio dr. sc. Srećko Sladoljev, bivši član Nadzornog odbora te tvrtke.

U rujnu 2009. Hrvatska je zbog straha od pandemije virusa A H1N1 naručila milijun i pol doza cjepiva. Do početka siječnja 2010. u zemlju je stiglo oko 340 tisuća doza cjepiva, a potrošeno ih je samo 10 tisuća. Budući da interesa za cijepljenje nije bilo, ministarstvo zdravstva je odlučilo otkazati ostatak narudžbe švicarskoj firmi Novartis. Ministar Milinović uvjeravao je da time neće nastati nikakva šteta za Hrvatsku.

U reviziji rada Zavoda iz kolovoza 2011. navodi se da je do konca 2009. Novartis isporučio 1 196 000 doza cjepiva u vrijednosti 7.176.000 EUR ili 52.391.122,86 kn. Za područje Republike Hrvatske isporučeno je 340 300 doza, a za područje druge države 855 700 doza cjepiva. Zbog odustajanja od isporuke 3 304 000 doza cjepiva, Zavod je koncem 2009. imao obvezu prema dobavljaču u iznosu 144.728.000,00 kn, od koje se 50.808.000,00 kn odnosilo na cjepivo za hrvatsko tržište, a 93.920.000,00 kn na cjepivo namijenjeno za područje druge države. Vezano za isporuku cjepiva na hrvatsko tržište, Zavod je s inozemnim dobavljačem zaključio 31. kolovoza 2010. dva sporazuma, kojima je neisporučena količina cjepiva protiv pandemijske gripe zamijenjena cjepivom protiv sezonske gripe. Do obavljanja revizije, Zavod i firma Novartis nisu zaključili dodatak osnovnom ugovoru, kojim bi Zavod bio oslobođen obveze preuzimanja ukupno naručene količine cjepiva za područje druge države u vrijednosti 93.920.000,00 kn (skoro 94 milijuna kuna). I to iako je Uprava na čelu s novim direktorom Darkom Dvornikom (koji je došao na to mjesto 24. svibnja 2010. nakon direktorice Tatjane Sindik Milošević) početkom 2012. izašla u javnost s izvješćem o poslovanju u 2011. godini u kojem je tvrdila da Zavod posluje s dobiti - na osnovu čega si je dr. Dvornik isplatio nagradu u iznosu od 100.000 kn. Obveze prema Novartisu od 94 mil. kuna nisu uračunate u izvješće. Također u izvješće Uprave nije uvršten gubitak od 11 mil. kuna utrošenih na izradu projektne dokumentacije propale investicije Nove tvornice - prema navodima dr. Sladoljeva.

U studenom 2011. Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, na čelu s predsjednicom Olgicom Spevec, odobrilo je Imunološkom zavodu potporu za sanaciju u obliku državnog jamstva. Potpora je iznosila 43,2 milijuna kuna.

10.5.2012 na čelo Zavoda dolazi HNS-ov Davorin Gajnik. Do kraja te godine broj djelatnika u Zavodu smanjen je sa 326 na 211. Po n-ti put govori se u javnosti o planovima otvaranja novog pogona.

No krajem srpnja 2013. Zavod gubi proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode za proizvodnju krvnih derivata (za lijekove iz ljudske krvi ili ljudske plazme i seruma životinjskog podrijetla), a nedugo nakon toga i za proizvodnju bakterijskih cjepiva. Time gubi 80% svojih prihoda.

U kolovozu 2013. Zavod u ministarstvu gospodarstva potpisuje ugovor s indijskom tvrtkom HLL Biotech Limited o isporuci cjepiva i transferu tehnologije za proizvodnju cjepiva protiv ospica, koji bi Imunološkom zavodu u prvih pet godina trebao donijeti pet milijuna dolara. U svezi priča o stečaju zavoda, Gajnik izjavljuje da Zavod ima proizvodnu dozvolu za virusna cjepiva još dvije godine i da se nada da će uz pomoć Vlade uspjeti preurediti pogone i pokrenuti proizvodnju.

Međutim u kolovozu 2013. godine sam direktor Gajnik podnosi prijedlog za stečaj Zavoda, a nedavno i žalbu i zahtjev za obustavom stečajnog postupka jer je, navodno, napravio pogrešku. Imunološki zavod 23.12.2013.odlazi u stečaj, U njega dolazi stečajna upraviteljica a njegovi djelatnici završili su ovih dana na Zavodu za zapošljavanje. Sud još treba razmotriti Gajnikovu žalbu na stečaj koji je sam pokrenuo.

No priča tu ne završava. Prema najnovijim podacima, oprema za pripremu krvnih pripravaka vrijedna 10 mil. eura već 6 mjeseci stoji istovarena u štali  kraj Sv. Nedjelje i zbog krova koji prokišnjava u potpunosti je propala.

Imunološki je zavod jedna od ključnih institucija za hrvatsko zdravstvo. I nema nikakve dvojbe da bi se trebala sačuvati pod svaku cijenu. Prema riječima Anke Dorić, voditeljice odjela za transfuzijsku medicinu pri Zavodu, mi smo zahvaljujući Zavodu imali skoro cijelu samodostatnost za imunoglobuline (vrlo skup lijek kojem zbog povećane potražnje u svijetu prijeti nestašica), albumine i spec. imunoglobuline (protiv bjesnoće, tetanusa, hepatitisa B) kao i za serume protiv difterije, serume zmijskih antitoksina koje osim nas u Europi proizvodi još samo jedna firma u Francuskoj (a prodaje ih po daleko višim cijenama od iste doze s Imunološkog zavoda). Nije problem samo u novcu koji će se trošiti na kupovanje stranih proizvoda (po višim cijenama od onih po kojima bi se mogao kupovati od Zavoda), nego nije svejedno ni odakle se dobivaju ti proizvodi zbog karakterističnih antitijela koje razvija svaka populacija na određenom području. Preporuka Svjetske zdr. organizacije je da bi svaka zemlja na ovom području trebala postići samodostatnost. Mi smo je sa Imunološkim zavodom imali, a sada je gubimo. Stanje u kojem se nalazi Zavod bez sumnje je rezultat jedne velike nebrige države koja je u njemu većinski vlasnik (73,3% dionica drže zajedno HZZO, HZMO i HFP). Ali isto tako je i rezultat klime pljačke i neodgovornosti koja vlada u državnim i poludržavnim firmama te dovođenja na njihovo čelo ljudi koji nemaju sposobnosti i znanja za upravljanje.

Stoga, prije nego što se krene s bilo kakvim pokušajem spašavanja Imunološkog zavoda - a vidjeli smo da ne bi bio prvi - treba povesti računa da se na njegovo čelo stavi sposobna uprava. Po mogućnosti nitko povezan sa bilo kojom strankom. Inače će novac potrošen na njegovo osposobljavanje ponovno otići u prazno.

 
 

Nema komentara:

Objavi komentar